sitnice koje me čine sretnom i puno mi znače podeliću sa vama.

понедељак, 3. април 2017.

cezar salata


cezar salata je jedna od najomiljenijih restoranskih salata već skoro stotinak godina. po priči tvorac ove salate je Cezar Kardini 1924.g.on je bio vlasnik restorana, a salatu je stvorio slučajno, pri naletu gostiju i prijatelja te je od onog što ima:hleb,maslinovo ulje,jaja,salata,parmezana,belog luka  sačinio predivnu kombinaciju koja i danas pleni. mnogi misle da zasluge nosi neko od kuvara Cezarovih, ali ime je ime :Cezar salata


  • za salatu
  • 6 kom tost hleba
  • 400gr belog mesa
  • 4 kom  jaja
  • 1 kom zelene salate
  • 2 kom mladog crnog luka
  • 6-8 kom čeri paradajza
  • 6-8 kom maslinki
  • za dresing
  • 150ml majoneza
  • 100ml jogurta
  • 1 čen belog luka
  • nekoliko kapi limunovog soka
  • soli
  • krutoni

    tost hleb iseći na kockice staviti na pleh sa peki papirom i peći  na 180 stepeni do zlatne boje.ohladiti.
  • piletina

    pileća prsa ispeći na roštilju.ako niste u mogućnosti izdinstajte na ulju ili skuvajte.
    ohlađenu piletinu iseći na tračice.

jaja

jaja skuvati .ohladiti.iseći na četvrtine.

salata

salatu oprati, osušiti i iseći na tračice


...i još

čeri paradajz iseći na četvrtine, mladi luk na kolutiće, masline ocediti od presolca

dresing

majonez malo razrediti jogurtom ili pavlakom.dodati nekoliko kapi limuna i propasirani beli luk.blago posoliti.

finale:

na tanjir složiti zelenu salatu, preliti dresingom.poređati kuvana jaja i meso.posuti crnim lukom.preliti dresingom.ukrasiti čeri paradajzom i maslinama, posuti krutonima i za završnicu opet dresing...

Posluživanje

praktičnije je ako se za svakog pripremi posebna porcija u tanjiru ili činiji, a iz iskustva  vam kažem da se svaki sloj može malo posoliti, malo zaljutiti čilijem ali nikako mešati.salatu slagati neposredno pred služenje.








do sledećeg posta  

Нема коментара:

Постави коментар