cezar salata je jedna od najomiljenijih restoranskih salata već skoro stotinak godina. po priči tvorac ove salate je Cezar Kardini 1924.g.on je bio vlasnik restorana, a salatu je stvorio slučajno, pri naletu gostiju i prijatelja te je od onog što ima:hleb,maslinovo ulje,jaja,salata,parmezana,belog luka sačinio predivnu kombinaciju koja i danas pleni. mnogi misle da zasluge nosi neko od kuvara Cezarovih, ali ime je ime :Cezar salata
- za salatu
- 6 kom tost hleba
- 400gr belog mesa
- 4 kom jaja
- 1 kom zelene salate
- 2 kom mladog crnog luka
- 6-8 kom čeri paradajza
- 6-8 kom maslinki
- za dresing
- 150ml majoneza
- 100ml jogurta
- 1 čen belog luka
- nekoliko kapi limunovog soka
- soli
krutoni
tost hleb iseći na kockice staviti na pleh sa peki papirom i peći na 180 stepeni do zlatne boje.ohladiti.piletina
pileća prsa ispeći na roštilju.ako niste u mogućnosti izdinstajte na ulju ili skuvajte.ohlađenu piletinu iseći na tračice.
jaja
jaja skuvati .ohladiti.iseći na četvrtine.
salata
salatu oprati, osušiti i iseći na tračice
...i još
čeri paradajz iseći na četvrtine, mladi luk na kolutiće, masline ocediti od presolca
dresing
majonez malo razrediti jogurtom ili pavlakom.dodati nekoliko kapi limuna i propasirani beli luk.blago posoliti.
finale:
na tanjir složiti zelenu salatu, preliti dresingom.poređati kuvana jaja i meso.posuti crnim lukom.preliti dresingom.ukrasiti čeri paradajzom i maslinama, posuti krutonima i za završnicu opet dresing...
Posluživanje
praktičnije je ako se za svakog pripremi posebna porcija u tanjiru ili činiji, a iz iskustva vam kažem da se svaki sloj može malo posoliti, malo zaljutiti čilijem ali nikako mešati.salatu slagati neposredno pred služenje.
do sledećeg posta
Нема коментара:
Постави коментар