kada kao prave vrednice razvučete kore za pitu, ili se odlučite za odlične gotove...pa se fino odlučite za slaniše ili slatkiše ,napravite fil,ispečete...pa kada vam kuća zamiriše po susamu, začinskom bilju ili pak vanilu...užitak je potpun...
sada vas vodim u finu šetnju kroz recepte nekih pita koje sam pravila i njima obradovala moje ukućane i goste
pita sa sirom i cepkanim korama
odlična rastresita pita sa sirom...
potrebno je:
500gr kora za pitu
500gr sitnog sira
200ml kisele vode
4 jajeta
ulje
dve kore ostavite cele, ostatak izrežite na trake.fino ih razlistajte
4 jajeta umutiti, dodati dva deci kisele vode i ulje upleh složiti po dnu prvo dve cele kore.
onda umakati trake u fil i ravnomerno rasporediti po plehu.ukoliko ostane fila posuti po piti.
pitu peći na 200 stepeni do zlatno žute boje.može se malo i pokriti da gornje korice i fil ne zagore
recept možete naći i na coolinariki ovde
pitice sa plavim patlidžanom
još jedna verzija pite...a plavi patlidžan je ovog puta u glavnoj ulozi...
izuzetno povrće ali mnogima nije omiljeno...
potrebno je:
12 komada gotovih kora za pitu
glavica crnog luka
1 plavi paradajz
100gr kačkavalja
1 jaje
svinjska mast
so biber
crni luk sitno narezati, upržiti na masnoći.
plavi patlidžan oljuštiti, narendati posoliti i ostaviti da "otpusti vodu".posle 10 minuta dobro ocediti od tečnosti i dodati patlidžan u crni luk.upržiti.dodati samo biber, a za so morate proveriti i dosoliti po ukusu.fil je spreman.
kore izrezati na dimenzije kvadrata sa stranicama 12-15 sm.modlu za mafine premazati otopljenom mašću.koru kuvarskom četkicom takodje...slagati po tri četiri sloja kora tako da ivice vire iz modle.staviti kašiku fila,kockicu kačkavalja,pa pokriti sa još fila, taman da se dopuni mafin.
umutiti jaje pa preliti mafine sa po dve tri kašike.jaje će se fino stopiti sa filom.
peći do zlatno žute boje u vreloj pećnici.
fil bude mekan, i iskreno ko nezna od čega je pita baš se zamisli.
sastojci su dati za 12 mafina-pitica
još slika i recept imate i ovde
marokanska pita sa blitvom i sočivom
potrebno je:
- 12 listova kora za pitu
- 75 gr istopljenog putera/maslaca
- 1 glavica crnog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- 4 čena belog luka
- 2 kašičice mlevenog kima
- po petina kašičice cumeta,mlevenog muškatnog oraha,korijander,klinčićdjumbir
- pola kašičica biber
- 500gr blitve
- 400gr skuvanog sočiva
- 2kom jaja
- 175gr fete
- 25gr pamezana
- 4 kašike svežeg ili sušenog peršuna,korijandera
sočivo oprati, najbolje potopiti dan pre, skuvati ga i ocediti.možete iskoristiti i sočivo iz konzerve.
crni luk i beli luk propržiti na ulju.
za razliku od original recepta, ja sam u luk ubacila kockice zaleđene bkitve, kada se propržilo, dodala sam oceđeno sočivo.
dodati u prohlađeni fil fetu, jaja, parmezan, i začinsko bilje.posoliti.
pitu ređati:po četiri kore prve tri filovati otopljenim margarinom, četvrtu filom.
pitu završiti otopljenim margarinom, malo fila i posuti susamom, suncokretom i semenkama bundeve
recept i jpš slika možete naći ovde
ružice sa sirom
još jedna verzija pite sa sirom...lepe su ove ružice i kao koktel pecivo, a mogu i uz predjelo ali najbolje idu u nedeljno jutro kao porodični doručak...
potrebno je:
- 500 gr kora za pitu
- za premazivanje kora
- 150ml kisele vode
- 60ml ulja
- 1 kom prašak za pecivo
- za posipanje ružica
- 20gr susam
- 20grsemenki suncokreta
- 20 gr semenki bundeve
najpre fil:umutiti jaja, dodati izmrvljeni sir, kašiku kisele pavlake,blago posoliti ako sir nije dovoljno slan.
zatim smesa za premazivanje kora:sjediniti kiselu vodu, ulje i prašak za pecivo.
uzeti jednu koru, premazati je četkicom smesom od kisele vode,ulja i pp .
po ivici naneti dve-tri kašike fila i zarolati koru u uzani dugi rolatić.podeliti ga na dva dela, aod svakog napraviti malu ružicu.
ružice slagati u podmazani pleh za mafine.
pred pečenje preliti ružice sa malo fila od sira i jaja, posuti susamom,semenkama suncokreta i bundeve
peći na 180 stepeni do zlatno žute boje.preporuka:lakše se vade ako se peku u korpicama za mafine.
original recepta pogledajte i ovde
rolnice sa malinama
počelo je leto...miriše na maline i sunce baš kao i ovaj kolač.ako želite da se razveselite i počastite odlučite se za ovaj receptić jer vas neće razočarati... a sam recept je delom od krema za mil fej - objavljeni recept možete naći ovde
potrebno je
- 8 žumanceta
- 8 kašika kristal šećera
- 750mllmleka
- 5kašika gustina
- 250gr margarina /maslaca
- rum
- vanila
- 250gr prah šećera
- pakovanje lisnatog testa
žumanca i šećer umutiti, dodati mleko i brašno da budu bez grudvica.skuvati ful od ove smese na pari razliti na pokvašeni pleh i ostaviti pokriveno providnom folijom da se hladi
umutiti margarin sa prah šećerom i vanilom.spojiti sa ohladjenim kremom od žumanaca.dodati rum.
fil je gotov.
dva komada blok lisnatog testa razvući tanko,iseći na trake 10cm puta 6 cm. ispeči ga i toplo umotati u rolnice vlažnim ubrusom. odmah razmatati, filovati 1 kašikom krema,posuti maline i unatati u rolnice. posuti prah šećerom.
recept imate i ovde
pita sa jabukama,bademom i brusnicama
svi ste nekada počeli da pravite po nešto a da vas ideja odvede putem u novo, neobično...pita sa jabukama...jabuke posute mlevenim bademom i brusnicama omekšalim u konjaku, pa cimet, pa vanila...i da li je tu priči kraj...? neee uživanje tek počinje...prijatno...
potrebno je:
- 500gr integralnih ili heljdinih kora
- 1kgr prokisnih jabuka
- 100gr griza
- 100gr šećer
- 100ml suncokretova ulja
- 100gr mleveni badem
- 100gr brusnica
- malo konjaka
- vanila
- cimeta
- bademe samleti, brusnice potopiti u malo konjaka,jabuke narendati na sitno...ređati pitu:kora, malo ulja, kora,jabuke,kašika badema malo brusnica, kašika pšeničnog griza,kašika šećera,malo vanile, malo cimeta,kora, pa opet sav fil kao i na predhodnoj kori...smotati jufku...od pola kilograma bude 4-5 jufkica.,
peći na 200 stepeni ...
a recept imate i ovde
a sada kad smo se poigrali...bacite se u kuhinju na pleh i kore...
do sledećeg posta
Нема коментара:
Постави коментар