sitnice koje me čine sretnom i puno mi znače podeliću sa vama.

четвртак, 23. фебруар 2017.

"peglana kobasica"



vezan geografskim poreklom, izvorom sirovina i tradicijom ovaj suhomesnati proizvod se definitivno vezuje za grad Pirot u Srbiji.
imala sam sreću da posetim ovaj divni grad ali i da uživam u  posebnom  proizvodu njihovog kraja.
 ovaj suhomesnati proizvod se ubraja u gornju klasu delikatesa .a to mesto ima zasluženo.
a u čemu je tajna tog proizvoda?
Geografski, ovaj delikates se proizvodi od posebnih sirovina , na poseban način,  i u posebnim uslovima.
sastav ove kobasice je  meso životinja sa staroplaninskih pašnjaka i to najčešće kozjeg, junećeg i ovčijeg.neretko se, za prave gurmane, provuče i poneka divljač, ali to odstupa od originala.
od začina koriste se samo prirodni , bez konzervansa, aditiva i pojačivača ukusa.
način pripreme je sušenje na svežem vazduhu 30-40 dana uz konstantno tretiranje pritiskanjem-peglanjem kako bi se iz kobasice istisla vlaga i vazduh.
s punim pravom ova kobasica   nosi epitet ekološki proizvod.
e...kada se dobrano namuče uzgojem životinja , pravljenjem i sušenjem kobasice dolaze dani za zadovoljstvo i veličanje proizvoda.ove godine, peti put po redu, održani su u januaru dani "peglane"kobasice.
oseti se tu i vidi tradicionalna gostoljubivost domaćina, preduzimljivost ljudi i šarenilo posetilaca.
mnogi šetaju, gledaju...a ima i onih koji su spremni i da izdvoje tridesetak evra za kilogram ovog delikatesa.
a ovaj proizvod i nije obična kobasica.ide odlično uz vino, dugo sedenje druženje i priču, lagano i sporo da se što duže uživa u posebnom spoju ukusa.
lepa sećanja...
 do sledećeg posta

Нема коментара:

Постави коментар