sitnice koje me čine sretnom i puno mi znače podeliću sa vama.

недеља, 5. фебруар 2017.

Rigo Janči kolač

.        


objavljujem ovaj receptić mađarske kuhinje koji nosi ime po čuvenom mađarskom muzičaru.Kada je svirao u Parizu, negde krajem 19.veka, u njega se zaljubila supruga kneza Čimaja.Ostavila je decu i muža, prebegla u Mađarsku i udala se za Jančija.U čast tog braka, poslastičari su napravili ovu izvrsnu poslasticu. moj recept je nastao kao varijacija na temu: sačinjen od dva pročitana recepta, prilagođen ukusima moje dečice pa izvolite, probajte i vi...

  
sastojci:



















priprema:
šećer i žumanca dobro umutiti, dodati vodu,ulje.
u masu ubaciti lagano brašno,kakao i prašak za pecivo koji su predhodno prosejani.
belanca dobro umutiti pa lagano sjediniti sa masom od žumanaca i brašna.
peći na peki papiru u velikom plehu od šporeta na 180  stepeni oko dvadesetak minuta.

pečenu koru podeliti na dva jednaka dela
žuti krem:
2 cela jajeta, jednu vanilu,5 kašika šećera dobro umutiti, dodati 200ml mleka, dve i po kašike brašna.od ove mase ukuvati krem kao puding na laganoj vatri.
u topli krem dodati 100gr margarina i prekriveno providnom folijom (da se ne stvara korica) dobro ohladiti.

tamni krem:
pola kesice želatina otopiti u malo vode.
300ml slatke pavlake lagano zagrejati,.u 100ml pavlake dodati dve kašike kakaoa pa ubaciti u zagrejanu pavlaku i dodati 200gr tamne čokolade da se otopi.
dodati želatin.
dobro rashladiti.
kada se ohladi umutiti nekoliko minuta u penasti krem.
preliv za korice:
skuvati dve male crne kafe, dodati rum.
složiti:prvu koru, natopiti je kafom i rumom.
premazati žuti krem, prekriti drugom korom, natopiti prelivom, pa naneti tamni krem.u ovoj fazi je vrlo bitno dobro rashladiti kolač.

tamnu čokoladu sa malo ulja otopiti na pari pa preliti kolač.
tako kremast, nežan a ne presladak...


do sledećeg posta


Нема коментара:

Постави коментар