pa zimnica lagano ali sigurno gubi na onom klasičnom značaju koji je imala nekada...sada su marketi puni svežeg povrća i voća preko cele godine...ali taj ukus ljuto slanog, pečeno dimljene paprike je praznik za naša čula makar i u malim količinama...znači čisto zadovoljstvo...
sastojci:
- 50kom pečenih paprika
- 50gr šećer
- 100ml ulja
- 1 kašika alkoholnog sirceta
- so
- ljute papričice
- malo esencije
papriku ispeći, odložiti na kratko u pvc kesi.oljuštiti, očistiti od semenki i ostaviti da se ocedi.na sat dva ili preko noći.
paprike iscepkati,
dodati ulje u šerpu,
kada se zagreje ubaciti tračice pečene paprike.pržiti.
u toku prženja dodati alkoholno sirće i kristal šećer.
u blenederu usitniti ljute papričice-po želji i u zavisnosti od ljutine.dodati u šerpu pržiti dok ne uvri sva voda.toplo
u tople tegle.pa u rernu koja je predhodno zagrejana na 100 stepeni.isključiti rernu pa ostaviti da se preko noći ohladi.hladno premazati sa kap dva esencije po površini i zatvarati metalnim poklopcima
Posluživanje
može se ovako pripremljena koristiti kao salata uz malo belog luka i peršuna, mirođije...
može se pržiti sa jajima u prelep omlet, ili dodati u salatu sa pirinčem i barenim povrćem.
omlet sa jajima
umutiti dva-tri jajeta.na vrelom ulju razliti umućena jaja preko rasporediti komade cepkane paprike i malo seckanog peršuna.ispržiti na tihoj vatri dok se omlet termički ne dovrši.
može se omlet pripremiti i u tepsijici i pećnici...
sam po sebi dovoljan...ali uz koji komad dobrog sira...
recept za cepkane paprike ovde
do sledećeg posta
Нема коментара:
Постави коментар