pa zimnica lagano ali sigurno gubi na onom klasičnom značaju koji je imala nekada...sada su marketi puni svežeg povrća i voća preko cele godine...ali taj ukus ljuto slanog, pečeno dimljene paprike i blage kiselosti paradajza je praznik za naša čula makar i u malim količinama...znači čisto zadovoljstvo...
sastojci:
- 5kg crvenih paprika
- 3kg paradajza
- 1kašika alkoholnog sirčeta
- 300ml ulja
- 100gr kristal šečera
- ljute paprilice
- malo esencije
papriku ispeći, odložiti na kratko u pvc kesi.oljuštiti, očistiti od semenki i ostaviti da se ocedi.na sat dva ili preko noći.
paradajz oprati iseći i samleti na mašini za paradajz koja odvaja ljuspice i semenke.staviti da se kuva.pri kuvanju dodati ulje, alkoholno sirće/neko doda vinsko,ali moji to ne vole/ i šećer.
kada je upola skuvan paradajz,oko 1 sat, dodati predhodno samlevenu pečenu papriku.
u blenederu usitniti ljute papričice-po želji i u zavisnosti od ljutine.dodati u šerpu gde se kuva parafajz i paprika.
kuvati dok se sva voda ne ispari.pred kraj dodati so po ukusu.
u originalu dodaje se i sitno seckani peršun i beli luk...ali kod mene toga nema...
staviti toplo u tople tegle, pa u rernu koja je predhodno zagrejana na 100 stepeni.isključiti rernu pa ostaviti da se preko noći ohladi.hladno premazati sa kap dva esencije po površini i zatvarati metalnim poklopcima
do sledećeg posta
Нема коментара:
Постави коментар