sitnice koje me čine sretnom i puno mi znače podeliću sa vama.

недеља, 3. јул 2016.

Grašak - kao prilog ili glavno jelo

male zelene kuglice...sećam ih se kao dete, ali nerado tada nije kod mene važilo "zeleno volim te zeleno" mamina poruka  bi bila povrće je zdravo.

i zaista 

Sveži plod sadrži zavidne količine vitamina C i E, dok se sušenjem gube i ostaju u tragovima. Sa druge strane, osušeni plodovi sadrže obilje vitamina B1, poznatog kao tiamin, kao i B2, odnosno riboflavin i B3-niacin.Ovi vitamini značajni su jer učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti. Očuvanju zdravlja pomaže i obilje vitamina, minerala, vlakana i drugih korisnih sastojaka. Kao izvrstan izvor vitamina K pomaže zdravlju kostiju i kardiovaskularnog sistema.U grašku je prisutan i betakarotin, odnosno vitamin A.

i svako ima poneki recept,bilo da je od bake mame ili sa neta...važi pravilo povrće je zdravo

moja  varijanta je lagani ručak za desetku, a i kao prilog uz npr.pohovanu piletinu je super. A o tome da se brzo sprema i da je ponekada "Spas u zadnji čas" kada su svi gladni, a ja tek stigla s posla...

potrebno je:


  • 450 g zamrznutog graška
  • 1 glavica crnog luka
  • 30 g praziluka
  • 2 šargarepe
  • 1/2 korena peršuna
  • 1 kriščica celera
  • 2 kašičice šećera
  • 200 ml paradajza iz flaše
  • so
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica brašna
  • 50 ml ulja za prženje

pruprema

Crni luk i praziluk iseći sitno i na ulju staviti da se prži. Dodati seckanu šargarepu, peršun i celer. Dodavati po malo vode da se lagano izdinsta. Nakon desetak minuta dodati grašak iz kese i paradajz iz flaše.

Posoliti, dodati šećer kako bi se neutralisala kiselost paradajza, alevu papriku i naliti sa malo vode. Vreme dinstanja graška je takođe kratko, oko desetak minuta. U pola čaše vode razmutiti kašičicu brašna, pa uliti pred kraj kuvanja u grašak. Dinstati još nekoliko minuta.

dekorisati sa grančicom ukiseljenog brokolija kao u mom slučaju a može bogme i nekom šniclom

i ne zaboravite povrće je zdravo
do sledećeg posta

Нема коментара:

Постави коментар