male zelene kuglice...sećam ih se kao dete, ali nerado tada nije kod mene važilo "zeleno volim te zeleno" mamina poruka bi bila povrće je zdravo.
i zaista
Sveži plod sadrži zavidne količine vitamina C i E, dok se sušenjem gube i ostaju u tragovima. Sa druge strane, osušeni plodovi sadrže obilje vitamina B1, poznatog kao tiamin, kao i B2, odnosno riboflavin i B3-niacin.Ovi vitamini značajni su jer učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti. Očuvanju zdravlja pomaže i obilje vitamina, minerala, vlakana i drugih korisnih sastojaka. Kao izvrstan izvor vitamina K pomaže zdravlju kostiju i kardiovaskularnog sistema.. U grašku je prisutan i betakarotin, odnosno vitamin A.i svako ima poneki recept,bilo da je od bake mame ili sa neta...važi pravilo povrće je zdravo
moja varijanta je lagani ručak za desetku, a i kao prilog uz npr.pohovanu piletinu je super. A o tome da se brzo sprema i da je ponekada "Spas u zadnji čas" kada su svi gladni, a ja tek stigla s posla...potrebno je:
- 450 g zamrznutog graška
- 1 glavica crnog luka
- 30 g praziluka
- 2 šargarepe
- 1/2 korena peršuna
- 1 kriščica celera
- 2 kašičice šećera
- 200 ml paradajza iz flaše
- so
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica brašna
- 50 ml ulja za prženje
pruprema
Crni luk i praziluk iseći sitno i na ulju staviti da se prži. Dodati seckanu šargarepu, peršun i celer. Dodavati po malo vode da se lagano izdinsta. Nakon desetak minuta dodati grašak iz kese i paradajz iz flaše.
Posoliti, dodati šećer kako bi se neutralisala kiselost paradajza, alevu papriku i naliti sa malo vode. Vreme dinstanja graška je takođe kratko, oko desetak minuta. U pola čaše vode razmutiti kašičicu brašna, pa uliti pred kraj kuvanja u grašak. Dinstati još nekoliko minuta.
dekorisati sa grančicom ukiseljenog brokolija kao u mom slučaju a može bogme i nekom šniclom
i ne zaboravite povrće je zdravo
Нема коментара:
Постави коментар