sitnice koje me čine sretnom i puno mi znače podeliću sa vama.

среда, 29. јун 2016.

princes krofne

postoje sitna zadovoljstva, ona koja ponekad činiš samom sebi...
pa ja zaista znam da ugodim svojoj duši i telu...popodnevni odmor uz žubor vode iz jezerceta podno terase,časopis predamnom ili komp sa omiljenim blogovima,ogromna šolja kafe i njeno veličanstvo princes krofna koja se šepuri sa tacne...i to po receptu moje mame




moja princes krofna...

za krofnice:

  • 500 ml vode
  • 200 g masti
  • 250 g brašna
  • 8-10 jajeta
  • malo soli kad se prohladi

  • za kremu:

  • 1 l mleka
  • 8 kašika šećera
  • 200 g puding vanila
  • žumanceta
  • 2 vanile
  • 1 margarin
  • 200 g šlaga

  • dekoracija:
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g čokolade
  • malo šećernih ukrasa
  • (srca, perle, cvetići)

  • priprema:

Vodu i mast staviti da zavri. Dodati u vrelu tečnost brašno i jako promešati, malo i na vatri (oko 10 sekundi). Kada se masa ohladi lagano dodati jedno po jedno jaje i malo soli. Broj jaja zavisi od veličine.

 Vaditi kafenom kašičicom na peki papiru ili plehu male krofnice. Ja to volim da radim velikim špricem za tulumbe. Na kraju blago poprskati sa malo vode po plehu. Voda isparava i doprinosi da se krofne lepo narastu. 

Staviti u pećnicu zagrejanu na 200 stepeni, nakon 5 minuta smanjiti na 180 stepeni. Prvih 15 minuta rernu nikako otvarati.

Prave se dva krema: prvi - u 1/2 mleka razmutiti 2 žumanceta, dve vanile i puding. Ovu smesu procediti kroz cediljku za supu, pa zakuvati u drugoj polovini mleka koja je provrela sa šećerom. Masa je dosta gušća od pudinga. Skloniti sa vatre, pa kada se prohladi umutiti margarin u krem. 

Drugi - umutiti šlag sa 200 ml hladne vode. Kada se sve ohladi, krofnicama odseci poklopčiće, puni ih prvo žutim kremom, preko njega staviti dobru kašičicu šlaga, a onda pokriti kapicama. Posuti šećerom u prahu, ukrasiti otopljenom čokoladom i šećernim ukrasima.

Savet:

  • Ovo je dupla mera, ali sasvim OK količina od pedesetak komada.
  • a kako je drugima ispalo?

do sledećeg posta  

Нема коментара:

Постави коментар