sitnice koje me čine sretnom i puno mi znače podeliću sa vama.

уторак, 21. јун 2016.

nutela praline


čokoladni užitak

obožavam praline...slatko-gorki ukus bombone od  čokolade koji u sebi krije razna iznenađenja.i vredi truda malo se zabavite, malo načekate dok se čokolada hladi a onda mmmm...

ovog puta delim recept za praline sa nutelom.

potrebno vam je:

  1. 200 gr kvalitetne  crne čokolade, oko 60%kakaa
  2. 50 grama nutele,finetija isl.
  3. 50 ml ulupane slatke pavlake
  4. 50gr seckanih ili mlevenih oraha ili još bolje lešnika
  5. 2 kašike ulja
  6. pored dobre volje i silikonski kalup za praline

postupak izrade

čokoladu i dve kašike ulja staviti u manju šerpicu.a sada otapanje na vodenoj pari:za broj veću šerpicu od one sa čokoladom  staviti sa malo vode da dospe do vrenja, napomena voda ne sme da vri jer će stvarati visoku temperaturu.šerpicu sa čokoladom stavite preko vrele vode,mešajte dok se polako otapa.ako se čokolada prebrzo i na visokoj temperaturi otapa gubi svoja svojstva a često i sjaj,ili čak bude i zrnasta.
tako pripremljenu čokoladu silikonskom četkom naneti po stranama i dnu  kalupa sloj čokolade.kalup stavite u hladnjak na par minuta da se čokolada ohladi i stegne.onda se postupak ponovi bar još jednom .
dok se čokolada u kalupu hladi napraviti fil:u umućenu slatku pavlaku dodati blago otopljenu nutelu i orahe ili lešnike.fil je gotov.puniti kalupe filom,a za kraj zatvoriti ih slojem čokolade.nakon ovoga se praline hlade još oko pola sata.pažljivo se vade iz kalupa i mogu se stavljati u papirne korpice.

savet za kraj:

dragim osobama izuzetan poklon je bombonjera od ručno pravljenih pralina spakovanih u dekorativnu kutiju...duplo zadovoljstvo:darivati nekog i uživati u pripremi ovih malenih slatkiša.
do sledećeg posta pozzz




Нема коментара:

Постави коментар